Skip to main content

Дарик новини - Ученици на поход до най- старите секвои в България

Ученици на поход до най- старите секвои в България

© ТД "Осогово"  

 

ТД „Осогово"- Кюстендил проведе поход до величествените секвои в местността „Ючбунар" при сeло Богослов, по проект „Зелена директна линия". Туристическото дружество е в партньорство с 5-то ОУ „ Хр. Ботев‘, 4-то ОУ „ Иван Вазав" и Природоматематическа гимназия „ Проф. Ем. Иванов"- Кюстендил. Бяха поканени експерти по биология и зоология от София.


Групата секвои в „Ючбунар" са обявени за природна забележителност през 1989 година.. Това са и най-старите секвои в България, а възрастта им е над 130 години. "Трите секвои гордо се извисяват , а около тях има и цяла горичка от млади такива. Децата се докоснаха и направиха безброи снимки на вековните дървета.

 

Ирина Герасимова - нашата биоложка ни каза, че родината на този хилядолетен вечно зелен иглолистен дървесен вид е планината Сиера Невада - Калифорния, а названието им е свързано с името на индианския вожд Секвоя от племето чероки, създател на червенокожата азбука. Децата се запознаха с отличителните белези на смърча и елата. Шишарките на елата са събрани на върха, но са изправени нагоре, докато на смърчът висят надолу. Учениците сравниха и събраха за колекцията си много листа, клонки, шишарки и др. Могат вече да отговорят на въпроса - „Колко иглички имат боровете?" Знаят , че бялата мура е бор с 5 иглички. Откриха декоративните иглолистни видове - дугласка ела и бор на Джефри, кедър и Лавзонов лъжекипарис. Те вече ще могат да разпознават бялият от череният бор", разказа секретарят на ТД "Осогово" Силвия Михова.
С помощта на зоологът Росен Мирчев, учениците откриха много гнезда и хралупи на птици и животни. В иглолистните гори няма изобилие на храна и животинския свят е по-беден. Много от животните спят летаргичен сън, а други търсят оскъдна храна.

Вижте публикацията

  • Created on .